WEKO3
アイテム
口腔外科手術が及ぼすストレスに対する術前経口体液管理療法の開発
https://tsurumi-u.repo.nii.ac.jp/records/1179
https://tsurumi-u.repo.nii.ac.jp/records/1179d5354ad9-8b9a-44df-bce4-111b6f264ee9
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
25463156 (377.2 kB)
|
Item type | 報告書 / Research Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2022-04-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 口腔外科手術が及ぼすストレスに対する術前経口体液管理療法の開発 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Investigation of preoperative oral rehydration solutions to prevent perioperative stress for oral maxillofacial surgery | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 術前経口補水療法 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 周術期ストレス | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 抗酸化作用 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 経口補水液 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 酸化ストレス | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws | |||||
資源タイプ | research report | |||||
研究代表者 |
笹尾, 真美
× 笹尾, 真美 |
|||||
報告年度 | ||||||
日付 | 2016-03-31 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
研究課題番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 研究課題/領域番号 : 25463156 | |||||
言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 研究成果の概要(和文):術前経口補水液の周術期ストレスに対する効果について,下顎後退術待機患者を対象としてランダム化介入試を行った.術前2時間前までに指定飲料摂取を指示し,飲料によりORS群:2.5%炭水化物飲料のみ,HCHO群:術日朝に低浸透圧12.5%炭水化物飲料,MW群:ミネラルウォーターのみの3群に分け,血清d-ROMs (酸化ストレス)とBAP (抗酸化力)を測定した.結果,BAPは閉創時にORS群とHCHO群がMW群に対し高値を示した.d-ROMsは3群とも術中低下し,術後上昇した.本研究では,術前飲料に含有する低濃度炭水化物が,周術期の抗酸化力低下を予防することが示された. | |||||
言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 研究成果の概要(英文):The effects of preoperative oral rehydration solution on perioperative stress was investigated. A randomized intervention study was performed on elective sagittal splitting ramus osteotomy (SSRO) patients. The subjects were divided into 3 groups based on the preoperative solution they ingested: the ORS group, 2.5% carbohydrate beverage: the HCHO group, low-osmolarity 12.5% carbohydrate beverage:and the MW group, mineral water. The serum antioxidative activity (BAP) and oxidative stress (d-ROMs) levels were measured perioperatively. The values after wound closure were higher in the ORS than in the MW group, and the value after wound closure was higher in the HCHO than in the MW group. In the d-ROMs, no significant difference was noted among the 3 groups. In this study, it is indicated that a preoperative beverage containing low concentration carbohydrates prevents the reduction of antioxidative activity in the perioperative period of SSRO. | |||||
言語 | en | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | ・2015(平成27)年度 科学研究費補助金 基盤研究(C) 研究成果報告書 | |||||
言語 | ja | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | ・研究期間 (年度):2013-04-01 – 2016-03-31 | |||||
言語 | ja | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | ・研究分野:歯科麻酔学 | |||||
言語 | ja | |||||
関連サイト | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | https://kaken.nii.ac.jp/ja/grant/KAKENHI-PROJECT-25463156/ | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | AM | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_ab4af688f83e57aa |