@techreport{oai:tsurumi-u.repo.nii.ac.jp:00001021, author = {石川, 正夫 and ISHIKAWA, Masao}, month = {Mar}, note = {研究成果の概要(和文):ブラッククミン種子および精油(BC)は、機能性食品、栄養補助食品、医薬品等、広く使用されている。近年、BCと含有成分チモキノン(TQ)は口臭原因成分メチルメルカプタン(CH3SH)に対し高い消臭活性を示すことが報告された。しかし、口臭産生菌Fusobacterium nucleatum(Fn)に対する抗菌活性、代謝系およびメチオニナーゼ阻害活性についての報告はない。そこで、これら影響をBC、TQで調べた。その結果、BC、TQはFnに対し抗菌活性、CH3SH産生抑制、メチオニナーゼ活性阻害を示したことから消臭活性の他に、抗菌、代謝および酵素阻害の3つの働きにより、口臭軽減する可能性を確認した。, 研究成果の概要(英文):Objectives: Black cumin(Nigella sativa L.)seeds and its essential oil(BC)have been widely used in functional foods, nutraceuticals and pharmaceutical products. Recently BC had deodorizing activity to methyl mercaptan that is a main cause of oral malodor and produced by Fusobacterium nucleatum(Fn). To utilize BC as a preventive material of oral malodor, we examined the effect of antibacterial and metabolic activity of Fn by BC and their components. Results: BC and thymoquinone(TQ)had antibacterial activity on Fn at 0.003%~0.006%. These compounds had inhibited methioninase at sub -MIC level(0.001%). Kinetic study of methioninase indicated Michaelis constant(Km)is 4.6mM and the inhibition of TQ showed as mixed non-competitive inhibition. From these results, BC or TQ had more than 3 effective mechanisms to decrease oral malodor by antibacterial effect, L-methionine metabolic inhibition and by methioninase inhibition on Fn. BC is a useful material for prevention of oral malodor., ・2019(令和元)年度 科学研究費補助金 基盤研究(C) 研究成果報告書, ・研究期間 (年度):2017-04-01 – 2020-03-31, ・研究分野:口腔衛生学, ・研究成果の学術的意義や社会的意義 : 口臭は、働き盛りのサラリーマンの7割が自覚しており(企業調査:2004)、口臭との関連性が高い歯周病の有病率も30代以上の男性で8割以上(厚労省調査:2014)との報告があり、国民の口臭に対する意識は高い。口臭研究は、学術的に、う蝕、歯周病の研究と比べ報告数は少なく、ニーズの高い分野であるにもかかわらず、メカニズムに基づいた基礎研究や、実効性が期待できる天然成分についての研究は殆どない。さらに、口臭抑制成分に使われている多くは、合成殺菌剤やカチオン性界面活性剤であり、安全性面での問題点も指摘されている。その中、天然物の口臭抑制成分に対する関心は高まってきた。, 研究課題/領域番号 : 17K12032}, title = {食品原料ブラッククミンの抗菌・口臭抑制効果と作用機作解明}, year = {2020} }